Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Aralık, 2021 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

PASTİL STRAMİNOL 30 Pastilles,TENEKE İLAÇ KUTUSU

PASTİL STRAMİNOL 30 Pastilles,  TENEKE  İLAÇ KUTUSU   İsviçre malı Made in Suisse      5,5*8*0,7 cm boyutlarında kayar kapaklı kutudur. Kutunun kapağında “ Pastil Straminol 30 pastilles, müseccel marka marque deposee, boğaz ve üst teneffüs cihazı iltihaplı hastalıklarının profilaksi ve tedavisinde Contre des infectionsdela bouche et du pharynx, Cilac Chemie patentiyle Türkiye’de imal eden Santa-Farma İlaç Fabrikası”  yazılmıştır. Arka yüzünde ürünün bileşimi, reçete ile verildiği, Her iki saatte bir pastilin emilerek eritilerek kullanılacağı, Ruhsat tarih ve sayısı, Türkiye’de Perakende satış fiyatı 235 kuruş olduğu yazılmıştır. Türk malı logosu vardır.                                                                      Türkiye’nin en köklü ilaç firmaları arasında bulunan Santa Farma, Ecz. Asaf Hamzalay  ve  Ortaklarının kurduğu Farma Laboratuvarı ile  kardeşi Ecz. A.Galip Hamzalay’ın sahibi olduğu Santa Laboratuvarının 1950 yılında birleşmesi ile kurulmuştur. Asaf Hamzalay 1944 yılın

EUCARBON COMPRİMES DE CHARBON VEGETAL COMPOSES, TENEKE İLAÇ KUTUSU

EUCARBON COMPRİMES DE CHARBON VEGETAL COMPOSES, TENEKE  İLAÇ KUTUSU Avusturya malı Made in Österreich     5,5 cm çapında ve 1 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun kapağında ”Eucarbon marque deposde, comprimes de charbon vegetal composes, pürgatif doux et desinfectant intestinal, apres chaque repas prende 1 ou 2 comprimes avec un pou d’eau,  F.Trenka – Wien fabrikası lisansı altında Türkiye’de Santa Farma İlaç Sanayi AŞ tarafından imal edilmiştir, Doktorlara mahsus numunedir” yazılıdır. Kullanım şekli kutuların kapaklarının içinde Fransızca olarak yazılmıştır. Kutu 1960 lı yıllara aittir. 100 yıldan daha uzun bir süre önce, eczacı Franz Trenka ve üniversite profesörü Wolfgang Pauli'nin, halkı bağırsak şikayetlerinden kurtaracak bitkisel bir formül üzerinde çalışmak için bir araya gelmesi ile F.Trenka 1909 da kurulmuştur. Firma Eucarbon ® ' u piyasaya sürmesiyle, uluslararası piyasaya girmiştir. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Kalay sıkıntısı çekildiği için karton kutulard

EUCARBON KOMPOZE ŞARBON KOMPRİMELERİ, TENEKE İLAÇ KUTUSU

EUCARBON KOMPOZE ŞARBON KOMPRİMELERİ,  TENEKE İLAÇ KUTUSU Avusturya malı Made in Österreich      5,5 cm çapında ve 1 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun kapağında “Eucarbon beynelminel patenti haiz, Kompoze şarbon komprimeleri, alışkanlık yapmayan tesiri umumiyetle fiziki olan barsak dezenfektanı ve hafif pürgatif, yemeklerden sonra 1-2 komprime biraz su ile yutulmalıdır, F.Trenka – Wien fabrikası lisansı altında Türkiye’de Santa-Farma ilaç fabrikasında imal edilmiştir, Doktorlara mahsus numunedir” yazılmaktadır. Kullanım şekli kapağın içinde yazılıdır. Kutu 1960 lı yıllara aittir.  

EUCARBON COMPRİMES DE CHARBON VEGETAL COMPOSES, TENEKE İLAÇ KUTUSU

EUCARBON COMPRİMES DE CHARBON VEGETAL COMPOSES, TENEKE İLAÇ KUTUSU Avusturya malı Made in Österreich      7 cm çapında ve 3 cm yüksekliğinde silindirik kutulardır. Kutuların kapağında ”Eucarbon marque deposde, comprimes de charbon vegetal composes, pürgatif doux et desinfectant intestinal, F.Trenka – Wien fabrikası lisansı altında Türkiye’de Santa Farma İlaç Sanayi AŞ tarafından imal edilmiştir” yazılıdır. Kullanım şekli kutuların kapaklarının içinde Fransızca olarak yazılmıştır. Kutular 1960 lı yıllara aittir.  

EUCARBON 100 Tablet, TENEKE İLAÇ KUTUSU

EUCARBON 100 Tablet,  TENEKE İLAÇ KUTUSU Avusturya malı Made in Österreich      7 cm çapında ve 2,7 cm yüksekliğinde silindirik kutulardır. Kutuların kapağında ürünün adı” Eucarbon 100 tablet, Kompoze bitkisel kömür hafif pürgatif ve barsak adsorbanı, F.Trenka-Wien lisansı altında ruhsat sahibi Santa-Farma İlaç Sanayi AŞ İstanbul tarafından imal edilmiştir. Reçete ile satılır” yazılıdır. Formulü ve kullanım şekli kapaklarının iç kısmında bulunmaktadır. Kutular 1970 li yıllara aittir.  

EUCARBON 100 Tablet, TENEKE İLAÇ KUTUSU

EUCARBON 100 Tablet,  TENEKE İLAÇ KUTUSU Avusturya malı Made in Österreich      7 cm çapında ve 2,7 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun kapağında ürünün adı” Eucarbon 100 tablet, Kompoze bitkisel kömür hafif pürgatif ve barsak adsorbanı, F.Trenka-Wien lisansı altında ruhsat sahibi Santa-Farma İlaç Sanayi AŞ İstanbul tarafından imal edilmiştir. Reçete ile satılır” yazılıdır. Formulü ve kullanım şekli kapağın iç kısmında bulunmaktadır. Kutu 1970 li yıllara aittir.  

EUCARBON SERİSİ

  EUCARBON SERİSİ

PULMOLL HUSTEN BONBONS (Naneli Öksürük Pastili), TENEKE İLAÇ KUTUSU

PULMOLL HUSTEN BONBONS  (Naneli Öksürük Pastili),  TENEKE İLAÇ KUTUSU Alman malı Made in Germany     7,5 cm çapında ve 2,5 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun kapağında nane görseli eşliğinde Pulmoll Hustenbonbons, yeni tarif, özgürleşmiş ve tazelenmiş, şekersiz, nane, nane aroması ve vitamin C yazılıdır. Kapağın yanında iyi hissettirir, tadı güzel ve nane aromalı Vitamin C yazılıdır. Arkasında ürünün içeriği, kullanımı, uyarılar ve üretici firma Milupa GmbH & Co. KG 61379 Friedrichsdorf in Marken Lizens Von Sanofi SA Paris yazılmaktadır. Kutu 1990 lı yıllara aittir.            Sanofi SA çokuluslu bir Fransız ilaç firmasıdır. Merkezi Fransa Paris’tir. 2013 itibariyle reçeteli satışta dünya beşincisidir. Başlangıçta şirket 1973'te kurulmuş ve 1999'da Sanofi-Synthélabo'yu oluşturmak için Synthélabo ile birleşmiştir. 2004 yılında Sanofi-Synthélabo, Aventis ile birleşmiş ve her biri daha önceki birkaç birleşmenin ürünü olan Sanofi-Aventis olarak yeniden adlandırılm

PULMOLL DROPSLARI, TENEKE İLAÇ KUTUSU

PULMOLL DROPSLARI,  TENEKE İLAÇ KUTUSU Fransız malı Made in France       7,5 cm çapında ve 2,5 cm yüksekliğinde silindirik kutulardır. Kutuların kapağında Pulmoll Dropsları, Ağız boğaz ve Geniz için meyva tazeliğinde, Ekstra güç Ekstra ferahlık, şekersiz yazıları vardır. Kapağın yanında Sağlığınız için nefis lezzet, Ekstra güç Ekstra ferahlık yazıları vardır. Arka yüzünde ürünün içindekiler, kullanımı ve üretici firma olan Milupa GmbH & Co. KG tarafından Fransa’da üretildiği ve Çarmosan AŞ tarafından ithal edildiğini belirtilmektedir. Sorbitol içerdiği bu nedenle aşırı kullanımda müshil etkisi yapabileceği belirtilmiştir. Kutular 2000 li yıllara aittir.

PULMOLL HUSTENBONBONS (Limonlu Öksürük Pastili), TENEKE İLAÇ KUTUSU

                                                                                                                     PULMOLL HUSTENBONBONS (Limonlu Öksürük Pastili),  TENEKE İLAÇ KUTUSU Alman malı Made in Germany      7,5 cm çapında ve 2,5 cm yüksekliğinde silindirik kutulardır. Kutuların kapağında limon görseli eşliğinde Pulmoll Hustenbonbons, taze meyvalı, limonlu, C vitaminli, şekersiz yazıları vardır. Kapağın yanında iyi hissettirir, tadı güzel ve limon tadında Vitamin C yazılıdır. Arkasında içeriği ve üreticisi Milupa GmbH & Co. KG 61379 Friedrichsdorf in Marken Lizens Von Sanofi SA Paris yazılmaktadır

PULMOLL DROPSLARI (Kiraz), TENEKE İLAÇ KUTUSU

PULMOLL DROPSLARI (Kiraz), TENEKE İLAÇ KUTUSU  Fransız malı Made in France      7,5 cm çapında ve 2,5 cm yüksekliğinde silindirik kutulardır. Kutuların kapağında Kiraz görseli eşliğinde Pulmoll Dropsları, Ağız boğaz ve Geniz için meyve tazeliğinde, Kiraz Aromalı C Vitaminli, şekersiz yazıları vardır. Kapağın yanında Sağlığınız için nefis lezzet, Kiraz Aroalı C vitaminli yazıları vardır. Arka yüzünde ürünün içindekiler, kullanımı ve üretici firma olan Milupa GmbH & Co. KG tarafından Fransa’da üretildiği ve Çarmosan AŞ tarafından ithal edildiğini belirtilmektedir. Sorbitol içerdiği bu nedenle aşırı kullanımda müshil etkisi yapabileceği belirtilmiştir. Kutular 2000 li yıllara aittir.  

PULMOLL HUSTENBONBONS (Mentollü Öksürük Pastili), TENEKE İLAÇ KUTUSU

PULMOLL HUSTENBONBONS (Mentollü Öksürük Pastili),  TENEKE İLAÇ KUTUSU Alman malı Made in Germany       7,5 cm çapında ve 2,5 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun kapağında ürünün adı Pulmoll öksürük şekeri, öksürük ve ses kısıklığından korur, Eukalyptus Menthol yazıları yer almaktadır. Kutunun kapağının yanında “iyi hissettiriyor tadı güzel ve Eukalyptus Menthol “yazıları vardır. Arkasında içeriği ve üreticisi Milupa GmbH & Co. KG 61379 Friedrichsdorf in Marken Lizens Von Sanofi SA Paris yazılmaktadır.  

PULMOLL PASTİL SERİSİ

PULMOLL PASTİL SERİSİ                                                                    

HASAN ÖKSÜRÜK PASTİLLERİ PASTİLLES PECTORALES, TENEKE İLAÇ KUTUSU

HASAN ÖKSÜRÜK PASTİLLERİ PASTİLLES PECTORALES, TENEKE İLAÇ KUTUSU Türk malı Made in Turkey     7 cm çapında ve 2,7 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun kapağında “Hasan Öksürük Pastilleri Pastilles Pectorales, Nezle Bronşit Öksürük ve Boğaz Hastalıklarında” yazılıdır. Arka yüzünde Hasan Müstahzarat Fabrikası logosu vardır ve Hasan Ecza Deposu ve Müstahzarat Fabrikası İstanbul yazılmaktadır. Kutu 1930 lara  aittir.  Hasan Müstahzarat Laboratuvarı 1919 yılında Bahçekapı semtinde Eczacı Hassan Ahmed Hasan tarafından açılmıştır. 1908 de mezun olmuş hemen sonra açtığı Beyazıt semtindeki eczanesinde Hasan Kuvvet Şurubunu yaparak piyasaya sunmuştur. 1919 da Bahçekapı’da Hasan Müstahzarat Laboratuvarı ve Deposunu açmış aynı tarihte eczanesini kapatmıştır. Türk ecza depoculuğunun en önemli isimlerinden Eczacı Hassan, kuvvet şurubu(Sirop tonique Hasan) imal ederek başladığı müstahzarcılık hayatına Hasan Gazoz Özü, Hasan Meyve Özü, Hasan Öksürük Pastili, Hasan Kinin Komprimeleri, Hasan k

PASTİLLES VALDA ANTİSEPTİQUES CALMANTES BALSAMİQUES, TENEKE İLAÇ KUTUSU

PASTİLLES VALDA ANTİSEPTİQUES CALMANTES BALSAMİQUES, TENEKE İLAÇ KUTUSU Fransız malı Made in France     7 cm çapında ve 2,7 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun kapağında ürünün adı Pastilles Valda Antiseptiques Calmantes Balsamiques, kullanıldığı hastalıklarve firmanın adresi yazılıdır. Kutunun yanında olması gereken kağıt band hasar görmüş ve yok olmuştur. Arka yüzünde pastilin içindekiler ve kullanıldığı hastalıklar açıklanmaktadır. ” Boğaz ağrınız varsa, üşüdüyseniz, öksürüğünüz varsa Pastilles Valda alın” önerisi mevcuttur. Kutu 1970 li yıllara aittir.                                                  Valda (veya yaygın adı ile Valda pastil ) bir şekerdir. Boğaz tahrişini kesmek için, Omega Pharma adlı Belçikalı grup tarafından pazarlanan Parafarmötik ilaçtır. Pastil, Eczacı Henri-Edmond Canonne tarafından Paris'teki 49 rue Réaumur'daki dispanserinde 26 Eylül 1900 de Seine'nin ticari sicilinde tescillenmiştir. Pazarlama 1903'te başlamıştır.105 gramlık bir ku

TÜRKİYE KIZILAY CEMİYETİ KLORMAİYET KİNİN 2000 Adet Komprime , TENEKE İLAÇ KUTUSU

TÜRKİYE KIZILAY CEMİYETİ KLORMAİYET KİNİN 2000 Adet Komprime  , TENEKE  İLAÇ KUTUSU Türk malı Made in Turkey      11*18*6 cm boyutlarındadır. Kutunun kapağında Türkiye Kızılay Cemiyeti yazısı ve amblemi, 2000 adet komprime Klormaiyet Kinin ve her komprimede 0,25 gram vardır ibaresi yer almaktadır. Ön ve arka yüzünde “Türkiye Kızılay Cemiyeti Monopolu, Kanun no:2767 7.6.1935” yazılmaktadır. Yan yüzlerde ise Türkçe ve Fransızca olarak” Saf Klormaiyet Kinin, beher komprimesinde 0 gr 25 vardır, 500 gram, 2000 adet komprime” yazısı bulunmaktadır. Kutu 1940 lı yıllara aittir.                                     Kızılay, savaş alanında yaralanan ya da hastalanan askerlere hiçbir ayrım gözetmeksizin yardım etmek arzusundan doğmuştur. Kurucuları Dr.Marko Paşa, Dr. Abdullah bey, Dr. Kırımlı Aziz bey, Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa’dır. 11 Haziran 1868 tarihinde "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla kurulan Kızılay 1877'de "Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti&quo

VANİLLİN 1 kg, TENEKE İLAÇ KUTUSU

VANİLLİN 1 kg,   TENEKE İLAÇ KUTUSU Alman malı Made in Germany    9*15*8 cm boyutlarındadır. Kutunun kapağında ürünün adı Vanillin 1 kg, chem. rein 100%DAB. 9, üretici firma Boehringer Mannheim yazılıdır. Ön ve arka yüzde Vanillin 1 kg, chem. rein 100%DAB. 9, üretici firma Boehringer Mannheim ve C.F Boehringer & GmbH Mannheim Germany yazılıdır. Şirket amblemi bulunmaktadır. Yan yüzlerinde ise farklı dillerden elde edilişi ve pür olduğu yazılmaktadır. Altında iseüretici firma adı, ithalatçı olarak Yaset Rafael Çikolata ve Şekerleme Ticaret AŞ. adı, firma adresi, 1987 de ithal edildiği ve 1992 ye kadar kullanılması gerektiği, serin ve rutubetsiz yerde saklanması gerektiği etiket üzerine kaydedilmiştir. Kutu 1980 li yıllara aittir. Boehringer Mannheim, Alman ilaç şirketidir. Christian Friedrich Boehringer,1817'de Stuttgart'ta bir ilaç deposu açmıştır ve bir kimya laboratuvarı ile birlikte 1859'da ilaç şirketi CF Boehringer & Sons olmuştur. 1872'de Şirket Mannheim’e

VANİLLİN 0,5 kg, TENEKE İLAÇ KUTUSU

VANİLLİN 0,5 kg,  TENEKE İLAÇ KUTUSU Alman malı Made in Germany      9*15*8 cm boyutlarındadır. Kutunun kapağında ürünün adı Vanillin 0,5 kg, chem. rein 100 % DAB. 6, üretici firma Boehringer Mannheim ve C.F Boehringer & GmbH Mannheim Germany, Türk kodeksi 1954 yazılmaktadır. Şirket amblemi bulunmaktadır. Kutunun ön ve arka yüzünde aynı ifadeler bulunmaktadır. Yan yüzlerinde ise farklı dillerden elde edilişi ve pür olduğu yazılmaktadır. Kutu 1980 li yıllara aittir  

PANKREOFLAT GRANÜL 45 gr, TENEKE İLAÇ KUTUSU

PANKREOFLAT GRANÜL 45 gr,   TENEKE  İLAÇ KUTUSU Türk malı Made in Turkey      4,5 cm çapında ve 7,5 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kapağı plastiktir. Kapağın içerisinde 2 gr.lık ölçü kabı mevcuttur. Kutuda Pankreoflat Granül 45 gr dışında ilacın formülü, kullanım şekli, uyarılar ve Ruhsat sahibi olarak Dr. F.Frik İlaç San. ve Tic. Ltd.Şti. İstanbul kaydedilmiştir. İlaç Plantafarma Bitkisel İlaç Sanayi AŞ düzcede üretilmiştir. Lisans sahibi Solvay Farmadır.                                                Dr. F. Frik İlaç A.Ş.' nin temelleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hekimlerinden olan Dr. Feridun Frik tarafından atılmıştır. Dr. Feridun Frik; 1923 yılında doktor olmuş, 1929 yılından başlayarak uzun yıllar Alman Bayer İlaç Fabrikası'nın İlmi Şubesi'nde Direktör olarak görev yapmış, 1948 yılında Dr. F. Frik İlaç şirketini kurarak 1958 yılına kadar Bayer'in beşeri, veteriner, ziraat ve dişçilik ilaçlarının Türkiye Temsilciliği'ni üstlenmiştir. Bugün tamamı Ba

SULFARLEM 40 Granül, TENEKE İLAÇ KUTUSU

SULFARLEM 40 Granül,  TENEKE İLAÇ KUTUSU Türk malı Made in Turkey 1,8 cm çapında ve 4,5 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun yan yüzünde Sulfarlem olarak ürünün adı, 40 Granül olduğu, Karaciğer –Safra düzenleyici Ağız kuruluğunu giderici olduğu, muhteviyatı, Latema (Laboratoires Therapoutioque Moderna- Paris) adresi, çocuklardan uzak tutulması gerektiği, Ruhsat tarihi ve numarası, Ruhsat sahibi olan Dr. F. Frik İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından Dinçel Labratuvarı Ltd. Şti. Bakırköy  İstanbul’da yaptırıldığı, reçete ile satıldığı belirtilmektedir.                                                                                                                                                    Şükrü Dinçel, 194 5 yılında Sinop’ta doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra eğitimine İngiltere'de devam etti. Dinçel Laboratuvarları Ltd. Şti.'de ortak ve idareci olarak görev aldı. Dinçel Laboratuar’ına ait bilgiler 1960 yılından beri imalat yaptığı, k

SALİH NECATİ KOMPRİME EVİ 200 adet, TENEKE İLAÇ KUTUSU

SALİH NECATİ KOMPRİME EVİ  200 adet, TENEKE İLAÇ KUTUSU Türk malı Made in Turkey     5*9*3 cm boyutlarındadır. Kutunun kapağında fabrika araçları görseli eşliğinde Salih Necati komprime evi İstanbul Üsküdar yazılıdır. Ön tarafında aynı yazı mevcuttur. Arka yüzünde “Salih Necati Komprime Evi, zamanın bilcümle vesaiti fenniye ve mihanikiyesini camii olduğundan ihzaratı Avropa mamulatının fevkindedir” yazılıdır. Yan yüzlerinde Türkçe ve Fransızca olarak “beherinde 0,25 saf klormaiyet kinin vardır. 50 gram 200 tablet” yazılıdır. Kutu 1940 lı yıllara aittir.                                     Salih Necati Bey 1906 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye’nin Eczacı Sınıfı’ndan mezun olmuş, ilk eczanesini 1906’da Kocamustafapaşa’da açmış ve 1908’de Üsküdar’a geçmiştir. Yirminci yüzyılın başlarında Doğancılar yokuşunun başında çekilmiş birçok fotoğrafta görülen “Eczane Salih Necati”, kuşaklar boyu sürecek bir geleneğin ilk nüvelerinden biri olmuştur. Çok geçmeden Başkentin mühim ticari girişimleri

URODONAL GRANULE EFFERVESAN 100 gr, TENEKE İLAÇ KUTUSU

URODONAL GRANULE EFFERVESAN 100 gr,  TENEKE İLAÇ KUTUSU Türk malı Made in Turkey      5 cm çapında ve 10,5 cm yüksekliğindedir. Kutunun kapağında Urodonal yazmaktadır. Önünde “Urodonal Granule Effervesan romatizma, nikris, arterioskleroz, böbrek ve safra taşları, artritizm, böbrek kumu ve sancıları “ yazılıdır ayrıca kullanım şekli, uyarılar yer almaktadır. Arka da ilacın terkibi, Labratories Chatelain lisansı altında Üni-Şimi İlaç ve Kimya Fabrikası adına Mulda Koll. Şti. tarafından üretildiği ve 12.02.1965 te ruhsat aldığı kaydedilmiştir. Kutu 1960 lı yıllara aittir.                             Orijinal firma  Labratories Chatelain lhakkında İsviçreliler tarafından satın alındıktan sonra arşivleri ortadan kaldırıldığı için pek az bilgi mevcuttur.1900 de Sevres’te kurulmuştur. 1950 lerde ilaçları piyasada mevcuttu. Üni-Şimi İlaç ve Kimya Fabrikası 1957 yılında İstanbul’da Ankara Eczanesinin sahibi olan Enver Sırrı Batur tarafından kurulmuştur. Enver Sırrı Batur 1923 yılında eczacılık

URODONAL GRANULE EFFERVESAN 100 gr, TENEKE İLAÇ KUTUSU

  URODONAL GRANULE EFFERVESAN 100 gr, TENEKE İLAÇ KUTUSU Türk malı Made in Turkey      5 cm çapında ve 10,5 cm yüksekliğindedir. Kutunun kapağında Urodonal yazmaktadır. Önünde “Urodonal Granule Effervesan romatizma, nikris, arterioskleroz, böbrek ve safra taşları, artritizm, böbrek kumu ve sancıları “ yazılıdır ayrıca kullanım şekli, uyarılar yer almaktadır. Arka da ilacın terkibi, Labratories Chatelain lisansı altında Üni-Şimi İlaç ve Kimya Fabrikası adına Mulda Koll. Şti. tarafından üretildiği ve 12.02.1965 te ruhsat aldığı kaydedilmiştir. Kutu 1960 lı yıllara aittir .                           

ULTRACARBONE GRANULE 50 gr, TENEKE İLAÇ KUTUSU

ULTRACARBONE GRANULE 50 gr,   TENEKE İLAÇ KUTUSU Alman malı Made in Germany     3,5*6,5 çapında ve 14,5 cm yüksekliğinde eliptik kutudur. Kutunun kapağı akan granül miktarının ayarlanabileceği şekilde döner tarzda yapılmıştır ve metaldir. Kutunun ön yüzünde “Bedava dağıtılır doktorlara mahsus numunedir” yazısı, Ultracarbone Granule adı, E Merck Darmstad üretici firma adı ve bu firma mümessilliği Alfred Paluka ve Şerikleri ile adresi yazılmaktadır. Arka yüzünde ise Fransızca kullanım şekli bulunmaktadır. Kutu 1940-50 li yıllara aittir                                                                             E.Merck AG Darmstad firması 1850 yılında Emanuel Merck tarafından çocukları ile birlikte kurulmuştur. 1920 yılından beri öncelikli olarak Almanca konuşulan ülkelerle işbirliği içinde iken ilerleyen yıllarda diğer ülkelerle de işbirliği yapmıştır. 1904 te fabrika binalarını taşımıştır. 1890 da Amerika’da kurulmuş bulunan Merck & Co.’da dahil olmak üzere tüm yurtdışı şirketleri

HORMO-GEROBİON 30 Draje, TENEKE İLAÇ KUTUSU

HORMO-GEROBİON 30 Draje,  TENEKE İLAÇ KUTUSU Alman malı Made in Germany      3,3 cm çapında ve 6,7 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun yan yüzünde Hormo-Gerobion olarak ürünün adı, 30 draje olduğu, Geriatride kullanılmaya mahsus vitamin-hormon kombinasyonu olduğu, her bir drajenin içindeki maddeler, E Merck AG Darmstad lisansı ile imal edildiği, Ruhsat sahibi ve imal yeri olarak Birleşik Alman İlaç Fabrikaları TLŞ İstanbul adresi yazılıdır. E Merck logosu vardır. Kutu 1960 lı yıllara aittir.  

POLYBİON FORTE VİTAMİN B KOMPLEKSİ 20 Draje, TENEKE İLAÇ KUTUSU

POLYBİON FORTE VİTAMİN B KOMPLEKSİ 20 Draje, TENEKE İLAÇ KUTUSU Alman malı Made in Germany      1,8 cm çapında ve 6,8 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun yan yüzünde Polybion Forte Vitamin B Kompleksi olarak ürünün adı, 20 draje olduğu, muhteviyatı ve firma adı olarak E.Merck Darmstadt yazılıdır. Kutu 1960 lı yıllara aittir.  

GRANOCOL DEFİ TABİYİ TANZİM EDEN NEBATİ İLAÇ 100 gr, TENEKE İLAÇ KUTUSU

GRANOCOL DEFİ TABİYİ TANZİM EDEN NEBATİ İLAÇ 100 gr,  TENEKE İLAÇ KUTUSU Alman malı Made in Germany     4,5 cm çapında ve 9 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun üzerinde Granocol defi tabiyi tanzim eden nebati ilaç, ilacı üreten firma Schering, ilacın terkibi, kullanım dozu ve üretici firma adresi, Schering AG Berlin Bergkamen lisansi ile Birleşik Alman İlaç Fabrikaları TLŞ İstanbul’da üretildiği yazılmaktadır. “çiğnemeyiniz” uyarısı vardır. Kutu 1960 lı yıllara  aittir.                                              Scherıng ismi 1851'de Berlin'de "Yeşil Eczane"yi açan kimyager Ernst Schering'e uzanır. Daha sonraları ürünlerinin başarısı Scherıng'i (1824 - 1889 ) Berlin'de kimyasal ve farmasötik üretim yerleri kurmaya yöneltir. 1871'de Scherıng'in fabrikası, yönetim kurulu başkanının kendisi olduğu halka açık limited şirkete dönüşür. Daha sonraki yıllarda uluslararası ticaret başlar ve Scherıng ürünleri pek çok ülkeye ihraç edilir. 1

CALCİDİNE BİOFARMA, TENEKE İLAÇ KUTUSU

CALCİDİNE BİOFARMA, TENEKE İLAÇ KUTUSU  Türk malı Made in Turkey     5,2 cm çapında ve 8 cm yüksekliğinde silindirik kutudur. Kutunun kapağında “Calcidine Biofarma” yazılıdır. Kutu 1960 lı yıllara aittir. Üretici 1945 te Evcim Ailesi tarafından Biofarma Laboratuvarı olarak kurulmuştur. 1950 – 1989 arasında İstanbul'un Mercan semtinde faaliyete idi. 1973 de Eczacı Mustafa Öncel Konya'dan gelerek Eczacılık Fakültesinden arkadaşı Ecz.Ata Evcim'e ortak olmuştur. 1976 da Tamamı Öncel Ailesine satılmıştır. 1984 te halen üriner sistem enfeksiyonlarında rakipsiz ürün olan Pıyeloseptyl’in lansmanı yapılmıştır. 1986 da Soğuk algınlığı pazarının en önemli markalarından olan Katarin’in lansmanı yapılmıştır. 1990 da Mercan'dan Sancaktepe' deki 15.000m2 lik modern tesislerine taşınmıştır. 2006 da Citi Group tarafından satın alınmıştır.  

HAKKI KATRAN ÖKSÜRÜK PASTİLLERİ, TENEKE İLAÇ KUTUSU

HAKKI KATRAN ÖKSÜRÜK PASTİLLERİ,    TENEKE İLAÇ KUTUSU Türk malı Made in Turkey    6,5*6,5*2,5 cm boyutlarındadır. Kutunun kapağında “Hakkı Katran Öksürük Pastilleri Sihhat ve İçt. Mua. V. Ruhsatını haizdir” yazılıdır. Çam ağacı ve kozalakları ile kimyager sembolleri görselinde sunulmuştur. Kutu 1940 lı yıllara   aittir.                                                                                                       Gurebe Hastahanesi Başeczacılarından Ecz. M. Ekrem (Olcay) ile, eczaneler müfettişi  İ. Hakkı (Katran) 1900 yıllarında Katran Hakkı-Ekrem (Goudron Hakkı Ekrem) adını verdikleri bir preparat hazırlayarak ticarete arzetmişlerdir(1905). Bu ilaç 1965 e kadar piyasada kalmıştır. İlaç Drifen Labratuvarında üretilmektedir( İsmet Somer ve Hasan Derman). İ.Hakkı Katran bir süre Abdi İbrahim Labratuvarında müdür olarak çalışmıştır. İ.Hakkı Katran “Hakkı Katran Öksürük Pastilleri”ni de üretmiştir. İlaç Abdi İbrahim Tıbbi Ecza Laboratuarında üretilmeye başlanmış, 1947 de ye

PERTEV MÜSTAHZARATI ETEM PERTEV VE ŞERİKİ, TENEKE İLAÇ KUTUSU

PERTEV MÜSTAHZARATI ETEM PERTEV VE ŞERİKİ, TENEKE İLAÇ KUTUSU Türk malı Made in Turkey      8*13,5*4,5cm boyutlarındadır. Kutunun kapağında “Pertev Müstahzaratı, Etem Pertev ve Şeriki” yazılıdır. Ön yüzünde ”Pertev Müstahzaratı Fabrikası, Etem Pertev ve Şeriki İstanbul” yazılıdır. Arka yüzünde “Pertev Kinin Komprimeleri” yazılmaktadır ve ilaç ile ilgili açıklamalar yer almaktadır. İki yan yüzünün birisinde Türkçe, birisinde Fransızca “Pertev Kinin Komprimeleri saf 250 gr, 1000 adet, gayrisafi 270 gr “yazılmıştır. Kutu 1930-40 lı yıllara aittir. Naşid Baylav’ın Eczacılık Tarihinde belirttiği üzere; Edhem Pertev Bey 1289 (1873) yılında Bulgaristan’ın Tırnova kasabasında doğmuştur. 1293 (1877) Rus Muharebesi hasebiyle İstanbul’a göç etmiş, ufak yaşında iken anne ve babasını kaybetmiş, amcası merhum Prof. Dr. Müşir Nafiz Paşa himayesine almış, mukaddematı ulûmu Soğukçeşme Askerî Rüşdiyesi’nde tahsil edip 1311 (1895) yılında eczacılık diplomasını almıştır. 1305 (1889) tarihinde eczacı çırağ